Handige tips om te besparen op je energierekening deel 2: elektrische apparatuur
In het vorige blogbericht heb je kunnen lezen op welke manieren je eenvoudig geld kan besparen op de verwarmingskosten. Er zijn daarnaast nog genoeg andere manieren om minder geld uit te geven aan de energierekening; elektrische apparaten kunnen bijvoorbeeld ongemerkt voor een hogere rekening zorgen. Door een aantal gewoontes in huis aan te passen zal je merken dat je aan het einde van de maand een lagere energierekening ontvangt.
De belangrijkste tip is dat je bij het aanschaffen van elektrische apparatuur goed let op diens energieverbruik. Ook bij apparaten die erg veel op elkaar lijken kan het verschil onderling erg groot zijn. Houd hier bij het kopen goed rekening mee en je zult merken dat je een veel lager stroomverbruik realiseert.
Kosten besparen op de vriezer
Veel mensen hebben een oude vriezer thuis staan, aangezien deze apparaten niet snel kapot gaan. Het bevroren houden van voedsel kost echter flink wat energie – zeker als het een oude vriezer betreft. Vriezers zijn tegenwoordig gelukkig een stuk energiezuiniger in vergelijking met vroeger. Een vriezer van 8 jaar geleden verbruikt bijvoorbeeld 470 kWh, terwijl een nieuwe versie slechts 140 kWh verbruikt. Dit scheelt al gauw € 40,- per jaar. Dit is beter voor zowel het milieu als je portemonnee.
Daarnaast helpen de volgende tips je om te besparen op de vriezer:
- Zet de vriezer niet kouder dan -18°C. Deze temperatuur is voldoende voor het koelen van producten. Hoe kouder de vriezer staat, hoe meer energie hij verbruikt.
- Laat warm eten eerst afkoelen voordat je het invriest: de vriezer moet extra hard werken om warm eten koud te krijgen. Laat het eten eerst afkoelen alvorens het in de vriezer te stoppen.
- Zet de vriezer minimaal 10 centimeter van de wand af: de achterkant van de vriezer geeft namelijk warmte af. Deze warmte blijft achter de vriezer hangen als deze te dicht tegen de muur staat, waardoor de vriezer hard moet werken om koel te blijven.
Geld besparen op de vaatwasser
Ook bij de vaatwasser is het erg belangrijk om voor de aanschaf te letten op welk energielabel het apparaat heeft. De vaatwasser is namelijk één van de grootverbruikers binnen het huishouden. De volgende tips kunnen ook goed van pas komen:
- Zet de temperatuur niet onnodig hoog. Een wasprogramma met een hoge temperatuur maakt natuurlijk beter schoon, maar dit is lang niet altijd nodig. Gebruik daarom een programma met een lagere temperatuur als je afwas niet al te vies is.
- Gebruik de vaatwasser op een efficiënte manier: het apparaat gebruikt veel stroom, dus je wilt hem het liefst zo min mogelijk gebruiken. Zet de vaatwasser dus pas aan op het moment dat hij helemaal vol zit.
- Na het gebruiken van de vaatwasser blijven er allerlei lampjes branden. Dit wordt vaak over het hoofd gezien of simpelweg genegeerd. Dit zogenaamde ‘sluipverbruik’ is echter zonde van de energie.
Voordelig wassen met de wasmachine
Je kan eenvoudig veel geld besparen als je op een zorgvuldige manier wast. Wist je bijvoorbeeld dat een was op 60 graden bijna twee keer zo duur is als een wasje op 40 graden? De volgende tips kunnen daarnaast ook bijdragen aan lagere ‘waskosten’:
- Probeer altijd te wassen met een volle wastrommel: hierdoor hoef je minder vaak de wasmachine te gebruiken en verbruik je een stuk minder energie.
- Gebruik ‘kleurdoekjes’ tijdens het wassen: de doekjes voorkomen dat kledingstukken verkleuren tijdens het wassen. Hierdoor kan je verschillende soorten was samen wassen, wat het makkelijker maakt om de trommel vol te krijgen. Doe dit echter niet met witte was.
- Gebruik de eco-stand als de was erg vies is. De eco-stand maakt gebruik van een langer wasprogramma, maar op een lagere temperatuur. De kleren worden alsnog goed schoon, dat hierbij veel energie verbruikt wordt.
Een goede investering in energiebesparende producten verdient zich uiteindelijk altijd terug. Naast het besparen op elektrische producten kan je natuurlijk ook eenvoudig geld besparen door het huis beter te isoleren. Lees daarover verder op onze isolatiepagina.